Ωραίο το χωριο!Βουνό κι οξυγόνο...έχει και ζηλευτά ταβερνάκια;Μήπως να μας έγραφες και μερικά λόγια -λίγα-έτσι περιγραφικά;πού κοντά είναι; πόσο μεγάλο; έχει καλντερίμια;
Το χωριό Κυρα-Βγένα βρίσκεται σε περίπου 600 μέτρα υψόμετρο. Πριν το 1933 λεγόταν Αχόμαυρος ή Αχομαύρι. Mέχρι την εφαρμογή του "Καποδίστρια" αποτελούσε Κοινότητα. Αργότερα ήταν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Παραβόλας καο σήμερα του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου. Η μαζική φυγή για την Αθήνα κυρίως και για το εξωτερικό μετέτρεψε το χωριό σε τόπο μελαγχολικό ζωής των σήμερα περίπου 70 μονίμων κατοίκων, κυρίως ηλικιωμένων. Παλιότερα είχε το χωριό ανθηρή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων, στα μικρά χωράφια καλλιεργούνταν σιτηρά και καπνός. Το καλοκαίρι, καθώς και κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, έχει για λίγες μέρες περισσότερη ζωή, τους "Αθηναίους" κατοίκους του μπορεί κανείς να συναντήσει τότε στο μοναδικό όλο το χρόνο ανοικτό καφενείο ή στο πανηγύρι τον Αύγουστο. Σίγουρα αξίζει τον κόπο να πάει κανείς στο χωριό, που περιβάλλεται από φυσική ομορφιά, καθώς αυτό αναπαύεται στις ρίζες του Παναιτωλικού όρους. Σε αντίθεση με παλιότερες εποχές ο δρόμος σήμερα για εκεί είναι σχετικά καλός. Διαδρομή: Από Αγρίνιο για Θέρμο, μετά από την Παραβόλα αριστερά και μετά την Παλαιοκαρυά επίσης αριστερά (κάπου 20 χιλιόμετρα).
Η Ιστορία της Ελλάδας μέχρι σήμερα
-
Παρακολουθήστε ένα σύντομο Βίντεο που δημιούργησα και παρουσιάστηκε στις 23
Μαρτίου 2012. Όλη η ελληνική Ιστορία σε 3 περίπου λεπτά !
Το χωριό με τους νερόμυλους
-
Μια ταινία του Ακίρα Κουροσάβα για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το
χρέος του επιστήμονα!
Watch Akira Kurosawa's Dreams in Entertainment | View Mor...
H Wikipedia "απεργεί"
-
Οι επισκέπτες της Wikipedia σήμερα, αντί της συνηθισμένης μορφής της
σελίδας, βλέπουν την παραπάνω εικόνα. Η Wikipedia "απεργεί" για μια μέρα,
καλώντας το...
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ
-
ΡΗΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ως μελος ΠΑΚΕ - ΚΣΕ: krigaspake@gmail.com ή ΕΔΩ για Outlook
Για υπηρεσιακά θέματα - Σχολικός Σύμβουλος: krigas@sch.gr ή ΕΔΩ γι...
"ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ" H TAINIA
-
Δες το site της ταινίας
Στην Τεχεράνη της δεκαετίας του 1970, η μικρή Μαργιάν μεγαλώνει στο τέλος
της δυναστείας του Σάχη, παρατηρώ...
Είμαι Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπ/σης στο Αγρίνιο, δίδαξα με το Π.Δ.407/80 στο Πανεπισήμιο Ιωαννίνων το γνωστικό αντικείμενο ''Εξελικτική Ψυχολογία'' και στο ΤΕΙ Μεσολογγίου ως Επιστημονικός Συνεργάτης το γνωστικό αντικείμενο ''Γενική Διδακτική''. Υπηρέτησα σε δομές της δια βίου εκπ/σης του ΙΔΕΚΕ και είμαι μέλος του Μητρώου Αξιολογητών του ΕΚΕΠΙΣ.
Ωραίο το χωριο!Βουνό κι οξυγόνο...έχει και ζηλευτά ταβερνάκια;Μήπως να μας έγραφες και μερικά λόγια -λίγα-έτσι περιγραφικά;πού κοντά είναι; πόσο μεγάλο; έχει καλντερίμια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι το χωριό μου με κρύα νερά και δροσερό καλοκαίρι. Ταβερνάκια θα έλεγα δεν έχει αλλά έχουμε καλή φιλοξενία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χωριό Κυρα-Βγένα βρίσκεται σε περίπου 600 μέτρα υψόμετρο. Πριν το 1933 λεγόταν Αχόμαυρος ή Αχομαύρι. Mέχρι την εφαρμογή του "Καποδίστρια" αποτελούσε Κοινότητα. Αργότερα ήταν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Παραβόλας καο σήμερα του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαζική φυγή για την Αθήνα κυρίως και για το εξωτερικό μετέτρεψε το χωριό σε τόπο μελαγχολικό ζωής των σήμερα περίπου 70 μονίμων κατοίκων, κυρίως ηλικιωμένων. Παλιότερα είχε το χωριό ανθηρή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων, στα μικρά χωράφια καλλιεργούνταν σιτηρά και καπνός.
Το καλοκαίρι, καθώς και κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, έχει για λίγες μέρες περισσότερη ζωή, τους "Αθηναίους" κατοίκους του μπορεί κανείς να συναντήσει τότε στο μοναδικό όλο το χρόνο ανοικτό καφενείο ή στο πανηγύρι τον Αύγουστο.
Σίγουρα αξίζει τον κόπο να πάει κανείς στο χωριό, που περιβάλλεται από φυσική ομορφιά, καθώς αυτό αναπαύεται στις ρίζες του Παναιτωλικού όρους.
Σε αντίθεση με παλιότερες εποχές ο δρόμος σήμερα για εκεί είναι σχετικά καλός. Διαδρομή: Από Αγρίνιο για Θέρμο, μετά από την Παραβόλα αριστερά και μετά την Παλαιοκαρυά επίσης αριστερά (κάπου 20 χιλιόμετρα).
Π. Αχομαυρίτης
Οι πληροφορίες σου διαφωτίζουν την οντότητα ''Κυρα-βγένα'', με ένα ερώτημα: αν γράφτηκε ποτέ επισήμως Αχόμαυρος και πως αυτό το γνωρίζουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦ.Ε.Κ. Αριθμός 46, Τεύχος Πρώτον, 20 Φεβρουαρίου 1933
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιατάγματα
"Περί μετονομασίας της Κοινότητος Αχομαύρου (Αιτωλίας και Ακαρνανίας)"
Εδώ δυνατότητα αναζήτησης: http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en
Π. Αχομαυρίτης