rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΚΥΡΑ-ΒΓΕΝΑ

ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ



5 σχόλια:

  1. Ωραίο το χωριο!Βουνό κι οξυγόνο...έχει και ζηλευτά ταβερνάκια;Μήπως να μας έγραφες και μερικά λόγια -λίγα-έτσι περιγραφικά;πού κοντά είναι; πόσο μεγάλο; έχει καλντερίμια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι το χωριό μου με κρύα νερά και δροσερό καλοκαίρι. Ταβερνάκια θα έλεγα δεν έχει αλλά έχουμε καλή φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το χωριό Κυρα-Βγένα βρίσκεται σε περίπου 600 μέτρα υψόμετρο. Πριν το 1933 λεγόταν Αχόμαυρος ή Αχομαύρι. Mέχρι την εφαρμογή του "Καποδίστρια" αποτελούσε Κοινότητα. Αργότερα ήταν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Παραβόλας καο σήμερα του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου.
    Η μαζική φυγή για την Αθήνα κυρίως και για το εξωτερικό μετέτρεψε το χωριό σε τόπο μελαγχολικό ζωής των σήμερα περίπου 70 μονίμων κατοίκων, κυρίως ηλικιωμένων. Παλιότερα είχε το χωριό ανθηρή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων, στα μικρά χωράφια καλλιεργούνταν σιτηρά και καπνός.
    Το καλοκαίρι, καθώς και κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, έχει για λίγες μέρες περισσότερη ζωή, τους "Αθηναίους" κατοίκους του μπορεί κανείς να συναντήσει τότε στο μοναδικό όλο το χρόνο ανοικτό καφενείο ή στο πανηγύρι τον Αύγουστο.
    Σίγουρα αξίζει τον κόπο να πάει κανείς στο χωριό, που περιβάλλεται από φυσική ομορφιά, καθώς αυτό αναπαύεται στις ρίζες του Παναιτωλικού όρους.
    Σε αντίθεση με παλιότερες εποχές ο δρόμος σήμερα για εκεί είναι σχετικά καλός. Διαδρομή: Από Αγρίνιο για Θέρμο, μετά από την Παραβόλα αριστερά και μετά την Παλαιοκαρυά επίσης αριστερά (κάπου 20 χιλιόμετρα).

    Π. Αχομαυρίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι πληροφορίες σου διαφωτίζουν την οντότητα ''Κυρα-βγένα'', με ένα ερώτημα: αν γράφτηκε ποτέ επισήμως Αχόμαυρος και πως αυτό το γνωρίζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φ.Ε.Κ. Αριθμός 46, Τεύχος Πρώτον, 20 Φεβρουαρίου 1933

    Διατάγματα

    "Περί μετονομασίας της Κοινότητος Αχομαύρου (Αιτωλίας και Ακαρνανίας)"

    Εδώ δυνατότητα αναζήτησης: http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en

    Π. Αχομαυρίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή